Taksinkuljettaja Koulutus

Taksinkuljettaja Koulutus

Taksinkuljettaja koulutus ja työ

Taksinkuljettaja koulutus tähtää taksinkuljettajan työhön, joka on hyvin monenlaisten asiakkaiden ja tavaroiden kuljettamista kaikkina vuorokauden aikoina. Kuljetukset voivat liittyä viikonloppu öiden juhlijoiden kotiinkuljetuksiin, yritysten asiakas- ja työntekijäkuljetukset, oppilaskuljetukset, vanhusten palvelukuljetukset tai esteettömän ajoneuvon avustamista tarvitsevien asiakkaiden kuljetukset. Positiivinen asiakaspalveluasenne ja ahkeruus antavat hyvät edellytykset menestyä taksinkuljettajana. Kun tulet hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja nautit palveluammatissa toimimisesta, voi taksinkuljettajan ammatti olla sinulle sopiva ammatti. Taksinkuljettaja työskentelee usein yksin asiakkaan kanssa, joten häneltä edellytetään sellaista taustaa, että hän voi ammatissaan taata asiakkaille turvallisen matkustuskokemuksen.

Kuinka taksinkuljettajaksi pääsee?

Taksinkuljettajan ammatti on luvanvarainen, joten työhön tarvitaan taksinkuljettajan ajolupa. Tietyt edellytykset tulee täyttyä, että taksinkuljettajan ajoluvan voi saada. Taksiyrittäjä, joka toimii oman taksinsa kuljettajana, tarvitsee myös taksinkuljettajan ajoluvan.

Henkilö ei ole sopiva taksinkuljettajaksi, jos hän on syyllistynyt liikenne- tai muihin rikoksiin, jotka osoittavat hänen olevan ilmeisen sopimaton toimimaan taksinkuljettajana. Soveltuvuuden arvioi Traficom viranomaisrekistereistä saatavien tietojen perusteella.

Taksinkuljettajan ajolupa

Taksinkuljettajan ajoluvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Ajolupa on määräaikainen ja se on voimassa 5 vuotta kerrallaan. Yli 68-vuotiaille ajolupa myönnetään 2 vuodeksi. Taksinkuljettajan ajoluvan saamiseksi seuraavien ehtojen tulee täyttyä:

  • Sinulla tulee olla Suomessa, Euroopan Unionin jäsenvaltiossa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa (ETA-valtio) myönnetty voimassa oleva B-luokan ajokortti, joka on ollut sinulla vähintään yhden vuoden ajan
  • Täytät ammattiliikenteen terveysvaatimukset
  • Olet suorittanut hyväksytysti taksinkuljettajan kokeen (suomeksi tai ruotsiksi), jossa on 30 monivalintakysymystä. Koe kestää enintään 45 minuuttia. Koe tehdään Ajovarman toimipisteessä.
  • Läpäiset viranomaisen rikos- ja sakkorekisteritarkastuksen

Ohjeet ajoluvan hakemiseen löytyvät Traficomin verkkosivuilta – kohdasta Taksinkuljettajan ajolupa.

Taksinkuljettajan koulutus on koulutusta työhön

Tilausajo Pitkänen kouluttaa uusia työntekijöitä, vaikka koulutus ei viranomaisvaatimuksena tai taksinkuljettajan ajoluvan ehtona olekaan. Vaatimuksia koulutukseen pääsylle: ajokortti, riittävä suomen kielen taito (voimme auttaa kielikoulutukseen pääsyssä). Koulutuksia järjestetään säännöllisesti, joten ota yhteyttä ja kysy lisää.

Muita materiaaleja

Tilausajo Pitkänen suosittelee tutustumista seuraaviin hyödyllistä tietoa sisältäviin lähteisiin. Seuraavat materiaalit eivät valmenna kokeeseen, mutta ovat aloittavalle kuljettajalle hyödyllisiä.

Taxistars – materiaalia kuljettajalle 

Taxistars – A taxi driver’s guide

Työterveyslaitos (TTL): Virkeänä ratissa -käsikirja

Linkit

Tilausajo Pitkänen Yhteystiedot

Tarvitsetko taksia, pikkubussia tai bussia? Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä sinulle sopiva henkilökuljetus ratkaisu.